Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην γυναικεία ακράτεια ούρων θα συζητηθούν σε σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη

Σε μια νέα βάση, με πολύ απλούστερες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και περισσότερο αποτελεσματικές για το ευρύ κοινό, τίθεται η αντιμετώπιση συχνών γυναικολογικών προβλημάτων, που απαρτίζουν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τα προβλήματα αυτά, όπως το πολύ διαδεδομένο πρόβλημα της ακράτειας ούρων, που εμφανίζει το 25% περίπου του γυναικείου πληθυσμού και διάφορες μορφές πρόπτωσης των γυναικολογικών οργάνων, μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν με κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά περίπλοκες και χρονοβόρες και με όχι ικανοποιητικά ποσοστά ίασης.

Τα προβλήματα αυτά υγείας που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών, αυξάνουν σταθερά, παράλληλα με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Στα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκαν εντυπωσιακές εξελίξεις με την επινόηση νέων, ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, σε αντικατάσταση των κλασικών πυελικών επεμβάσεων. Η χρησιμοποίηση ποικιλίας βιολογικών και συνθετικών ταινιών και πλεγμάτων προσφέρει υψηλά ποσοστά θεραπείας της ακράτειας με ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση του κόλπου, απαιτώντας ελάχιστη (24ωρη) παραμονή της ασθενούς στο νοσοκομείο και με σχεδόν ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία.

Οι τεχνικές αυτές θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο «Πρόσφατες εξελίξεις και αντιπαραθέσεις στη χειρουργική του πυελικού εδάφους και τη γυναικεία ακράτεια», που διοργανώνουν από κοινού οι Α΄ και Β΄ Γυναικολογικές Κλινικές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο αντίστοιχα) και σε συνεργασία με την Ελληνική Αντιπροσωπεία (για Ελλάδα και Κύπρο) του Royal College of Obstetricians and Gynaecologists του Λονδίνου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων ομιλητών από Αγγλία, Γαλλία και Αυστραλία μαζί με Έλληνες ειδικούς στην υποειδικότητα της Ουρογυναικολογίας.

Όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι του συνεδρίου Ιωάννης Τζαφέττας και Τρύφων Τσαλίκης, καθηγητές μαιευτικής-γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πέραν της παρουσίασης των νέων αυτών μεθόδων, σκοπός του σεμιναρίου είναι να δώσει απαντήσεις σε αμφιλεγόμενα σχετικά θέματα, που προκύπτουν κυρίως λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στον τομέα αυτόν.

Η καθιέρωση παράλληλα σε τακτά χρονικά διαστήματα τέτοιων χειρουργικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, όπως συνέβη με τις παραπάνω πανεπιστημιακές κλινικές στα τελευταία 4-5 χρόνια, με την ενεργό συμμετοχή συναδέλφων της περιοχής τουλάχιστον, εμφανίζεται ως επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα μετά την επίσημη καθιέρωση της νέας αυτής υποειδικότητας της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Στο χώρο της Γυναικολογικής Ουρολογίας, συμβαίνουν εξελίξεις που έρχονται να ανασκευάσουν εκ βάθρων ένα μεγάλο μέρος της ειδικότητας διαφοροποιώντας ή και αντικαθιστώντας τεχνικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις που κυριάρχησαν για πολλές δεκαετίες. Γι’ αυτό τελευταία, το ενδιαφέρον και η προσέλευση γυναικολόγων αλλά και ουρολόγων σε αντίστοιχες εκδηλώσεις είναι κορυφαίο.


Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Palace» της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή και το Σάββατο 30-31 Οκτωβρίου με επίσημη έναρξη στις 8 μ.μ. της Παρασκευής. Το πρωί της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρακτικό σεμινάριο επίδειξης των νέων χειρουργικών μεθόδων από Έλληνες και επώνυμους διεθνώς ξένους ειδικούς σε πραγματικά περιστατικά.