Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Μια πρωτεΐνη είναι το κλειδί για την κατανόηση της σύνδεσης κοιλιοκάκης και οστεοπόρωσης

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση οστεοπόρωσης καθώς το ίδιο το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στους ιστούς των οστών τους, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης είναι ήδη γνωστός στους ασθενείς με κοιλιοκάκη και μέχρι τώρα αποδιδόταν στην αδυναμία του οργανισμού των ασθενών αυτών να απορροφήσει ασβέστιο και βιταμίνη D.

Η νέα όμως έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine υποστηρίζει πως οι συγκεκριμένοι ασθενείς παράγουν αντισώματα που επιτίθενται σε μία βασική πρωτεΐνη ρόλος της οποίας είναι να συντηρεί την καλή υγεία των οστών.

Οι ασθενείς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εύκολα το πρόβλημα της απώλειας οστικής μάζας με φαρμακευτική θεραπεία, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Η έρευνά τους εξηγεί επίσης το γιατί οι ασθενείς με διαταραχές του πεπτικού συστήματος πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με ασβέστιο ή βιταμίνη D.

Η κοιλιοκάκη προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται συνήθως στο σιτάρι, και καταστρέφει τις εντερικές λάχνες που συνδέονται με το λεπτό έντερο και παίζουν βασικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης. Όταν οι εντερικές λάχνες καταστρέφονται ή μολύνονται τότε δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά τις τροφές οδηγώντας τον οργανισμό σε διάρροια και υποσιτισμό.

Η κοιλιοκάκη «χτυπά» έναν στους 100 ανθρώπους, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς αναπτύσσει και οστεοπόρωση.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που πραγματοποίησαν την έρευνα πιστεύουν πως μια πρωτεΐνη που ονομάζεται οστεοπροτεγερίνη είναι το κλειδί στη σύνδεση μεταξύ κοιλιοκάκης και οστεοπόρωσης.

Στο 20% των ασθενών με κοιλιοκάκη που εξετάστηκαν κατά την έρευνα, βρέθηκαν αντισώματα που εμπόδιζαν την εν λόγω πρωτεΐνη που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας των οστών, να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Stuart Ralston από το Ινστιτούτο Γενετικής και Μοριακής Ιατρικής δήλωσε: «Είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο βήμα. Όχι μόνο ανακαλύψαμε μια νέα αιτία της εμφάνισης οστεοπόρωσης στους ασθενείς με κοιλιοκάκη, αλλά βρήκαμε και ότι ανταποκρίνεται πολύ καλά σε φάρμακα για την αντιμετώπιση της απώλειας οστικής μάζας».

«Η έρευνα σε αυτά τα αντισώματα που παράγονται θα μπορέσει ίσως να κάνει μια διαφορά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με κοιλιοκάκη βοηθώντας μας να βρούμε τη σωστή θεραπεία γι’ αυτά», πρόσθεσε ο καθηγητής Ralston.