Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Η μητέρα μπορεί να «μεταδώσει» τον καρκίνο στο έμβρυο μέσω της μήτρας

Πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι είναι πιθανόν να περάσουν τα καρκινικά κύτταρα της μητέρας από τη μήτρα στον οργανισμό του εμβρύου.

Φυσικά πρόκειται για πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου η μητέρα και το παιδί μοιράζονται τον ίδιο καρκίνο, όμως θεωρητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού θα έπρεπε να εμποδίζει την δράση του καρκίνου.

Ωστόσο η ανάλυση επιστημόνων με επικεφαλής Βρετανούς ερευνητές σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, έδειξε πως τα κύτταρα που προκάλεσαν λευχαιμία στο παιδί δεν θα μπορούσαν να προέρχονται από αλλού πέρα από τη μητέρα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Το εάν είναι δυνατό για τη μητέρα να «μολύνει» με καρκίνο το αγέννητο παιδί της, ήταν ένα ερώτημα που βασάνιζε τους ερευνητές για περισσότερο από 100 χρόνια.

Στην θεωρία οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα καταφέρουν να περάσουν μέσω του πλακούντα στον οργανισμό του εμβρύου θα γίνουν αυτόματα στόχος του ανοσοποιητικού του συστήματος και θα καταστραφούν.

Υπάρχουν όμως στοιχεία από 17 περιπτώσεις μητέρων και βρεφών που μοιράζονται τον ίδιο καρκίνο, που συχνότερα είναι λευχαιμία ή μελάνωμα.

Στην συγκεκριμένη έρευνα οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στη μελέτη της περίπτωσης μιας Γιαπωνέζας μητέρας και του μωρού της, οι οποίοι έπασχαν από λευχαιμία.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια προηγμένη τεχνική γενετικών αποτυπωμάτων για να αποδείξουν ότι τα καρκινικά κύτταρα που βρέθηκαν στο βρέφος προέρχονται από τον οργανισμό της μητέρας του.

Με την τεχνική αυτή έδειξαν ότι τα καρκινικά κύτταρα και των δύο ασθενών έφεραν ένα πανομοιότυπο μεταλλαγμένο καρκινικό γονίδιο. Επίσης έδειξαν ότι το βρέφος δεν είχε κληρονομήσει το εν λόγω γονίδιο από τη μητέρα του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα το είχε αναπτύξει σε απομόνωση από αυτήν.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα αδρανοποίησαν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους. Ανακάλυψαν ότι ένα μέρος DNA, σημαντικό στο να τους δώσει την συγκεκριμένη ατομική ταυτότητά τους, εξέλειπε από τα καρκινικά κύτταρα. Χωρίς συγκεκριμένη γενετική ταυτότητα το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους δεν αναγνώρισε τα κύτταρα σαν ξένους εισβολείς κι έτσι δεν τους επιτέθηκε.

Ο επικεφαλής της έρευνας Professor Mel Greaves δήλωσε: «Φαίνεται πως σε αυτήν αλλά και σε άλλες περιπτώσεις καρκίνου που περνά από τη μητέρα στο παιδί, τα μητρικά καρκινικά κύτταρα όντως εισβάλλουν από τον πλακούντα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και καταφέρνουν να εγκατασταθούν εκεί επειδή είναι αόρατα στο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου».

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που λύσαμε αυτό το μυστήριο, όμως οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι περιπτώσεις «μετάδοσης» του καρκίνου από τη μητέρα στο έμβρυο είναι εξαιρετικά σπάνιες και οι πιθανότητες για μια γυναίκα με καρκίνο να το περάσει στο αγέννητο παιδί της είναι απειροελάχιστες».